Jezuitská kolej se vrátila do baroka

Klatovské katakomby hostily svatojánskou noc.

Klatovy – Do doby baroka se v pátek večer vrátily klatovské katakomby a areál sousední jezuitské koleje, kde se konala barokní svatojánská noc. "Barokní noc pořádáme po dvou letech, jako svatojánskou nyní poprvé. Touto akcí na začátku sezony bychom chtěli pozvat k návštěvě katakomb," uvedl za pořadatele klatovský místostarosta a předseda spolku Klatovské katakomby Václav Chroust.

Návštěvníky čekal po prohlídce katakomb a průchodu jezuitskou kolejí s živými obrazy ze života sv.

Jana Křtitele další program na nádvoří jezuitské koleje. "Nechybělo barokní divadlo, zpěv, tanec nebo koncert v refektáři, v krásné, bohužel zatím ještě neopravené části klatovského jezuitského komplexu. Překvapením se staly barokní vůně, některé byly speciálně namíchány pro tento večer. Jsou z přírodních materiálů, intenzivnější než současné parfémy," vyjmenoval Chroust. O stánek s vůněmi byl zájem. "Barokní vůně byly úžasné – míchání vůní z růží, heřmánku a tak dále. Dokonce si nesu pytlíček s přísadami, abych si to mohla doma vyzkoušet.

Pěkná je ale celá akce," chválila jedna z návštěvnic, Anna Böhmová z Klatov.

Rozinky patřily do zelí i do hrachu

Největší zájem byl ovšem o stánek s ochutnávkou barokních pokrmů, které připravila Olga Kaderová. "Jde o jídla postní i masitá z panské kuchyně. Během půstu se jedla například čočka omaštěná rostlinným olejem nebo zelí s rozinkami a mandlemi," uvedla příklady. Zájemci mohli ochutnat třeba i hrách upravený na sladko. "Je s rozinkami, polévaný smetanou a pocukrovaný. I když v té době se ovšem převážně sladilo medem, cukr byl hlavně panskou záležitostí, kterou si nemohl každý koupit," dodala Kaderová.

Nechyběl ani stánek s bylinkami. "Máme býlí proti uřknutí čarodějnicí, ale i proti různým neduhům.

Heřmánek, šalvěj, trocha lišejníku je dobrá na ženské nemoci, kostival je na nemoci kostí a vnitřních orgánů.

A škapulíře plné bylinek a soli proti nařčení i neduhům," smála se bylinkářka Kateřina Lapáčková. Zájem o akci byl velký, na mnohé se dokonce nedostalo.

"Velký zájem nás těší, nicméně do refektáře, kde byl závěrečný koncert, se vejde maximálně sto čtyřicet až sto padesát lidí, takže jsme museli počet návštěvníků omezit. Obecně, když se konají akce v katakombách, je lepší rezervovat si vstupenky předem, kapacita je bohužel omezená," doporučil Chroust.

Foto: NECHYBĚLY ani barokní kostýmy.

Foto: Deník/David Kojan