Odhalují historii jezuitů v Klatovech

klatovsky.denik.cz (klatovsky.denik.cz)

Připomenutí často opomíjené části historie Klatov je hlavním cílem projektu Barokní jezuitské Klatovy.

"O uplynulém víkendu uspořádal spolek Klatovské katakomby už jedenáctý ročník akce, na kterém tradičně nechyběla historická konference nebo requiem sloužené zástupcem jezuitského řádu a mše svatá v jezuitském kostele, obojí za doprovodu dobové hudby v podání klatovského Kolegia pro duchovní hudbu a hudebního spolku Consortium musicum.

Podle předsedy spolku Klatovské katakomby Václava Chrousta se cíl projektu naplňovat daří. "Akce si získala popularitu a daří se dostat do povědomí lidí skutečnost, že v Klatovech působili jezuité, že přinesli leccos pozitivního a že jsou neoddiskutovatelnou součástí historie Klatov," řekl Deníku Chroust.

Jezuitská kolej v Klatovech vznikla v roce 1637. "Jezuité byli velice často "démonizováni". My nechceme udělat z černého bílé, ale chceme se objektivně podívat na tehdejší dobu. Byla to nelehká doba, jezuité do Klatov přišli uprostřed třicetileté války. Kromě rekatolizace s sebou přinesli kulturu, což lze vidět na příkladu pátera Adalberta Chanovského z Dlouhé Vsi. Přicházel do vesnic, zpíval s dětmi, modlil se, hrál s nimi hry. Jezuité se snažili lidem říci, že nejsou sami, že existují vlivy přicházející z velkého světa. Proto třeba propagovali latinu jako univerzální jazyk, proto přesto, že sami byli víceméně skromní, jejich kostely jsou krásné. Klatovský jezuitský kostel je vrcholnou památkou baroka, srovnatelnou s podobnými památkami v Praze, Vídni i Římě. Jezuité najímali skvělé architekty, malíře i sochaře, snažili se prostřednictvím kultury kultivovat obyvatelstvo v katolickém duchu," přiblížil význam jezuitů Chroust.

Cílem Barokních jezuitských Klatov i dalších akcí spolku Klatovské katakomby je také přiblížit životy jezuitů, jejichž ostatky leží v klatovských katakombách. "Dost často na ně někteří nahlížejí jako na jakousi raritu – podívejte, tady se dochovala tři sta čtyři sta let stará těla. Ale jde o ostatky živých lidí, jako jsme my, kteří měli své radosti, starosti, touhy a po kterých zůstalo nějaké dílo," upozornil Chroust."