Jezuitský kostel opraví za sto milionů

Konečně. V letošním roce se začne opravovat jedna z dominant a památek města Klatovy – kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie a sv. Ignáce (na snímku) na náměstí, který po opravě volá už několik let. Nyní se podařilo Plzeňské diecézi získat dotaci. Náklady budou okolo sta milionů korun. Podílet se bude i město Klatovy.

"Jezuitský kostel v tuto chvíli velmi nutně potřebuje opravu vnějšího i vnitřního pláště se vší výzdobou, která tam je, i freskami, které jsou uvnitř. Dále je nutná oprava elektroinstalace, instalování nového osvícení vnitřního prostoru, které bude nepřímé, aby dalo vyniknout freskám.

Součástí projektu je i zázemí, které propojí vnitřně zázemí kostela s katakombami, aby se kostel stal součástí turistické trasy," popsal biskup plzeňské diecéze Tomáš Holub.

V rámci projektu nebudou chybět ani věci turistického charakteru, jako jsou například audiopanely u jednotlivých oltářů. Další nákladnou položkou bude oprava varhan. "Chceme, aby byl kostel místem, kde se budou konat koncerty na úrovni, jež odpovídá kvalitě varhan, která je enormní," podotkl Holub.

Celkový projekt má rozpočet 103 milionů korun, z toho by měla být pětiprocentní spoluúčast majitele, čili diecéze. Ta ale počítá s tím, že spoluúčast bude více nežli desetiprocentní, a z toho důvodu požádala o spolupráci město. "Možná dvacet let, co já si pamatuji, se snažíme dohodnout a přimět biskupství, aby přistoupilo k obnově této významné historické památky. Jelikož se jezuitskému kostelu podařilo jako jedné ze tří památek v kraji dosáhnout z IROPu na dotaci, zastupitelstvo vyslyšelo žádost diecéze a rozhodlo o příspěvku ve výši 3,5 milionu korun na obnovu kostela," řekl starosta Klatov Rudolf Salvetr.

Práce potrvají více než dva roky. Výběrové řízení bude otevřeno v květnu či červnu, v září by měla být vybrána firma a na podzim by mohly začít první práce. Vše by mohlo být skončeno do konce roku 2019.

Daniela Loudová