V katakombách se střetli dominikán a jezuita

02. 05. 2016

Klatovech byly hlavními letošními tématy projektu Barokní jezuitské Klatovy. O uplynulém víkendu se konal jubilejní 10. ročník.

"Hlavním cílem je seznámit lidi s neznámou historií. V české historii bývají jezuité a baroko často popisováni negativně a my bychom chtěli, aby si lidé uvědomili, že v Klatovech byla spousta zajímavých jezuitských osobností, které přispěly našemu městu i celému regionu," popsal hlavní myšlenku projektu spolku Klatovské katakomby jeho předseda Václav Chroust.

BAROKNÍ HUDBA

Součástí Barokních jezuitských Klatov je historická konference, nechybí ale ani hudba. "Součástí konference bylo vystoupení Víta Aschenbrennera o skladateli Janu Flaškovi, který v Klatovech více než čtyřicet let působil a napsal mimo jiné rekviem, které v sobotu mohli návštěvníci slyšet v podání Kolegia pro duchovní hudbu. S Kolegiem máme dohodu, že na každý ročník připraví "kousek" z doby, kdy jezuité působili v Klatovech. Snaží se velmi poctivě a přinášejí velmi zajímavá díla," uvedl Chroust.

O historické přednášky byl zájem, účastníci v pátek i v sobotu zaplnili sál klatovské knihovny. "Považuji to za výbornou akci. Je to osvětová a kulturní událost za účasti předních odborníků, do Klatov patří a myslím, že je o ni i zájem. I když bych řekla, že přednášky nejsou jednoduché, jsou na poměrně vysoké vysoké vědecké úrovni. Přesto si je lidé přijdou poslechnout," pochvalovala si jedna z návštěvnic, Radka Behenská z Klatov.

Víkendový program uzavřela nedělní disputace mezi dominikánem a jezuitou v klatovských katakombách, část letošního programu bude ale ještě do 15. května k vidění v klatovském pavilonu skla. "Kurátorka Jitka Lněničková připravila výstavu Český barokní křišťál, sklo které dobylo svět. Je tam několik výjimečných kousků a určitě stojí za to, výstavu vidět," pozval Chroust.

© Stanislav Haviar (návrh & správa stránek) | © Občanské sdružení Klatovské katakomby (obsah) | © Karel Nováček (foto) | 2016