Jezuita potká dominikána

5plus2 (č. 16, str. 2)

02. 05. 2016

Desátý ročník akce Barokní jezuitské Klatovy si připravil pro návštěvníky bohatý program. Patří do něj historická konference, dobová hudba, výstava skla nebo rozprava jezuity s dominikánem. Událost určená všem, pro které baroko není jen prázdným pojmem, se uskuteční od pátku 22. do neděle 24. dubna ve společenském sále městské knihovny, v jezuitském kostele a v katakombách v Klatovech.

„Cílem projektu je přinášet objektivní pohled na českou historii, jezuitský řád a roli města Klatovy v barokním období,“ vysvětluje za organizátory místostarosta Klatov a současně předseda občanského sdružení Klatovské katakomby Václav Chroust.

Součástí programu jubilejního ročníku bude dvoudenní historická konference, která se uskuteční v pátek 22. a v sobotu 23. dubna ve společenském sále Městské knihovny Klatovy. Akce nabídne přednášky našich předních historiků. „Všechna vystoupení pečlivě vybrala patronka konference historička Ivana Čornejová,“ podotýká Václav Chroust. Barokní jezuitské Klatovy mají i svou hudební část. „Krásná dobová hudba v podání Kolegia pro duchovní hudbu pod vedením Víta Aschenbrennera doprovodí dvě mše. A to requiem, jež bude v sobotu 23. dubna od 17 hodin v jezuitském kostele celebrovat jezuitský provinciál Josef Stuchlý. V neděli 24. dubna to bude mše svatá celebrovaná biskupem plzeňským Františkem Radkovským. Těžko říci, na co se z hudebního hlediska těšit více,“ dodává Chroust.

Přímo v klatovských katakombách, které loni navštívilo celkem 46,5 tisíce návštěvníků, se uskuteční rozprava pod titulem Potkali se jezuita a dominikán... V neděli 24. dubna od 17 hodin budou v katakombách diskutovat jezuita Miroslav Herold a dominikán Benedikt Tomáš Mohelník.

„Část programu se odehraje nově i v Pavilonu skla Klatovy, kde návštěvníky během víkendu 23. a 24. dubna kurátorka této výjimečné expozice Jitka Lněničková přesvědčí, že šumavské barokní sklo skutečně dobylo svět,“ upřesňuje informace klatovský místostarosta. Výstava představuje zcela unikátní a dosud nikdy nevystavená barokní skla ze šumavských skláren.

„Podrobný program a další informace k akci Barokní jezuitské Klatovy lze získat na www. katakomby.cz a na facebookovém profilu klatovských katakomb,“ připomíná Václav Chroust.

Yvetta Chmelová

© Stanislav Haviar (návrh & správa stránek) | © Občanské sdružení Klatovské katakomby (obsah) | © Karel Nováček (foto) | 2016