Barokní jezuitské Klatovy nabídnou pestrý program

18. 04. 2016

Historickou konferenci, dobovou hudbu, výstavu skla, přednášky a rozpravu jezuity s dominikánem nabídne letošní jubilejní desátý ročník akce Barokní jezuitské Klatovy. Tato akce se uskuteční 22. až 24. dubna. Cílem projektu je přinášet objektivní pohled na českou historii, jezuitský řád a roli města Klatovy v barokním období.

Součástí programu bude dvoudenní historická konference, které se můžete zúčastnit v pátek a v sobotu ve společenském sále městské knihovny. Akce nabídne přednášky předních historiků. „Všechna vystoupení pečlivě vybrala patronka konference historička Ivana Čornejová,“ sdělil za organizátory místostarosta Klatov a současně předseda spolku Klatovské katakomby Václav Chroust.

Barokní jezuitské Klatovy mají i svou hudební část. „Dvě mše doprovodí dobová hudba v podání Kolegia pro duchovní hudbu pod vedením Víta Aschenbrennera, a to requiem, jež bude v sobotu od 17 hodin v jezuitském kostele celebrovat jezuitský provinciál Josef Stuchlý a v neděli v 10 hodin mše svatá celebrovaná biskupem plzeňským Františkem Radkovským,“ pozval Chroust.

Přímo v klatovských katakombách se uskuteční disputace či rozprava pod titulem „Potkali se jezuita a dominikán...“. Na tu se můžete přijít podívat v neděli od 17 hodin, kdy budou diskutovat jezuita Miroslav Herold a dominikán Benedikt Tomáš Mohelník.

Část programu se odehraje nově i v Pavilonu skla Klatovy, kde návštěvníky během víkendu 23. a 24. dubna kurátorka této výjimečné expozice Jitka Lněničková přesvědčí, že šumavské barokní sklo skutečně dobylo svět. Výstava představuje zcela unikátní a dosud nikdy nevystavená barokní skla ze šumavských skláren a potrvá pouze jeden měsíc.

(dl)